De 5 mooiste nationale parken voor een wandeling in Nederland

In Nederland hebben we het geluk dat we de vier seizoenen in volle glorie kunnen aanschouwen. Zo voorziet de herfst ons landschap van een nieuw kleurtje met een groen-bruin pallet. Waar de bladeren van de bomen vallen, is het niet alleen prachtig, maar ook heerlijk om te lopen. Om dit zelf te ervaren, hebben wij hieronder de 5 mooiste plekken voor een wandeling in Nederland geselecteerd.
 

De mooiste wandelingen van Nederland

Hoewel ons kikkerlandje vrij klein is, is niet alles zomaar even om de hoek. Daarom hebben wij voor uw gemak de hele kaart afgespeurd en in elk deel van het land het mooiste nationale park uitgezocht. Zo kunt u zelf bepalen in welke mate u waar op avontuur gaat.


1. De Hoge Veluwe

Gelegen in de provincie Gelderland, in de buurt van Arnhem, siert het bekendste park van Nederland: de Hoge Veluwe. Dit nationale park, van oorsprong een jachtterrein, biedt schutting aan verschillende dieren, zoals edelherten, wilde zwijnen en talloze vogels. Met zijn 5.400 hectare beslaat de Hoge Veluwe slechts 5% van het hele natuurgebied van de Veluwe. Desondanks kunt u er de hele dag rondlopen. Naast wilde dieren spot u misschien ook wel het Kroller Muller museum in Otterloo. 


2. Schiermonnikoog

De Waddeneilanden hebben van nature een grote aantrekkingskracht, en dit komt met name door Schiermonnikoog. Dit eiland van duinvalleien wordt ook omringt door de Noordzee en de Waddenzee. En laat het deel van de Waddenzee voor haar ecologische waarde nu net op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Door de aangename temperatuur van het zeewater wonen er veel dieren en planten. Neem dus uw verrekijker mee en probeer zoveel mogelijk verschillende trekvogels langs het wad te spotten! Onthoud wel dat hier geen auto's zijn toegestaan, dus dat u echt te voet of te fiets moet gaan.


3. De Utrechtse Heuvelrug

Tussen Utrecht en Driebergen-Zeist, Rhenen en Veenendaal, ligt voor u 10.000 hectare aan wandelpotentie te wachten. Deze mix van bossen, heidevelden en stuifzanden biedt een thuis voor dieren zoals reeën, vossen en dassen. Ook de zeldzame boommarter verstopt zich hier ergens. Gaat u 'm vinden? Mocht u hem hebben gevonden, dan kunt u zich vervolgens zelf verstoppen in een van de imposante kastelen en landhuizen in deze oase aan rust naast de drukke Randstad.


4. Oosterschelde

Met 35.000 hectare is de Oosterschelde het grootste nationale park van Nederland. Het vertegenwoordigt de schoonheid van Zeeland in al haar glorie. Rijk aan unieke en diverse flora en fauna, gaat u hier van alles kunnen spotten. Bent u het lopen beu, dan kunt ook een bootje of kajak huren. Als u geluk heeft spot u zelfs een zeehond of bruinvis. Stopt u uw hoofd onder water, wellicht wordt u dan gegroet door zeeanemonen, zeepaarden of zeesterren.


5. Maasduinen 

In het noorden van Limburg, tegen de Duitse grens aan, ligt het prachtige Nationaal Park de Maasduinen. Rondom de langste rivier duinengordel van Nederland (ruim 20 km), ligt een gebied van zo'n 4.500 hectare groot met een wandelnetwerk van 200 km lang. Een afwisseling tussen naaldbossen en stuifzanden zorgt hier voor een prachtige mix tussen flora en fauna. In de herfst kunt u hier zelfs kraanvogels spotten die tijdens hun trektocht even verblijven in Nederland.