De voordelen van ‘ouder’ zijn op de werkvloer

Voor 45-plussers lijkt het soms wel of iedereen om hen heen alleen maar jonger wordt. Ook op de werkvloer wordt u omringt door twintigers en dertigers. Zelfs uw leidinggevende is misschien wel 10 jaar jonger dan u. Hoe gaat u om met ouder worden in een jonge werkomgeving en hoe zorgt u dat u toch gewoon uw carrièredoelen haalt? Lees het in dit artikel.

Wanneer mensen van boven de 45 op zoek gaan naar een nieuwe baan stuiten ze vaak op allerlei weerstand. Werkgevers willen niet graag investeren in ‘oudere’ kandidaten. Ze zijn te duur, hebben geen toekomstperspectief en zijn niet ‘kneedbaar’ genoeg. Ook merken werknemers boven de 45 dat ze niet altijd dezelfde kansen krijgen als hun jongere collega’s. Dit is niet alleen nogal kwetsend, maar ook onterecht. Naast het feit dat leeftijdsdiscriminatie verboden is, zijn de aannames waarop deze beslissingen worden genomen ook nog eens grotendeels onjuist.

Voelt u zich wel eens onzeker over uw leeftijd ten aanzien van werk? Dan hebben we hier voor u een aantal redenen waarom dat absoluut niet nodig is. Doe er uw voordeel mee!


1: 45-plussers staan steviger in hun schoenen

U merkt vast zelf ook dat u minder snel van slag raakt dan 20 jaar geleden. U heeft al een hoop meegemaakt en problemen overwonnen. Daardoor kunt u vaak sneller en makkelijker problemen zien aankomen en oplossen dan sommige jongere collega’s. Laat collega’s merken dat u een stabiele factor bent die de nodige verantwoordelijkheden en uitdagingen aan kan.


2: Ouder betekent vaak ook wijzer

Niet alleen heeft u waarschijnlijk meer kennis, simpelweg omdat u al een tijdje langer meeloopt, maar ook meer ervaring op verschillende gebieden. Dit is waarschijnlijk niet uw eerste baan en u heeft gaandeweg ook de nodige levenslessen gehad. Daardoor heeft u nu een rijke bron van kennis en ervaring waar u uit kunt putten. Hoe kan deze kennis bijdragen aan het vergroten van uw succes binnen uw functie maar misschien ook wel aan het succes van de hele organisatie?  


3: 45-plussers hebben hun privézaken vaak goed op orde

De kinderen zijn wat groter en hoeven niet meer van school gehaald te worden. De financiën zijn aardig op orde en u heeft een koophuis waar u prima zit. En waarschijnlijk hoeft u ook niet meer zo nodig backpackend door Azië te reizen. Dit alles maakt u een betrouwbare en stabiele werknemer. Voor u misschien niks bijzonders maar voor een werkgever buitengewoon prettig.


4: U draagt bij aan de diversiteit van een team

Hoe leuk het ook lijkt om een bedrijf te hebben vol fris en jong talent, het is goed dat er ook een aantal oudere mensen onderdeel uitmaken van het team. U brengt een stukje rust, senioriteit en levenservaring mee, waar uw collega’s echt iets aan hebben. Sowieso is diversiteit goed voor het bevorderen van samenwerking en innovatie onder de diverse medewerkers.


5: Oudere medewerkers zijn vaak loyaler naar hun werkgever

Mensen die zijn opgegroeid met ‘de oude stempel’ zijn vaak minder veeleisend en grillig dan hun jongere collega’s. Zolang uw werkgever u netjes behandelt en op tijd het salaris overmaakt, hebt u waarschijnlijk minder behoefte aan een pingpongtafel en een jaarlijkse skitrip om uw werk leuk te vinden. Jongere medewerkers hebben sneller de neiging te jobhoppen wanneer zij denken dat dit bijdraagt aan hun carrièregroei.

Zo ziet u maar, er zijn genoeg redenen om uw leeftijd niet te zien als een obstakel op de werkvloer, maar juist als een kracht. Wees dan ook niet bang om deze dingen te benoemen wanneer u bijvoorbeeld een functioneringsgesprek hebt of wilt doorgroeien in uw functie. 40 is het nieuwe 30 en de gemiddelde 40- en 50-plusser is fit, actief en staat middenin de maatschappij. Het enige wat u hoeft te doen is dit te laten zien.