Hou beweging in uw kantoorbaan

U kent het vast wel. ‘s Ochtends stapt u in de auto, op kantoor neemt u plaats achter uw bureau, u luncht in de kantine van uw werkgever, gaat weer met de auto naar huis en ploft op de bank. Voor u het weet, is de dag voorbij en heeft u de hele dag gezeten. Er is dus een kans dat u iedere werkdag te weinig beweegt. Bewegen past echter in een gezonde levensstijl. Het is goed voor uw lichaam en geest. Daarom zetten we een aantal slimme manieren om toch regelmatig te bewegen voor u op een rijtje.  


Beweeg in pauzemomenten 

Met een kantoorbaan is het vaak noodzakelijk dat u de hele dag achter een computer of in een overlegruimte doorbrengt. Dan is meer bewegen een uitdaging. In de pauze heeft u waarschijnlijk meer vrijheid. Gebruik die tijd slim. Ga bijvoorbeeld een buiten een rondje wandelen. Is het slecht weer? Neem dan eens een kijkje bij andere afdelingen, bij voorkeur op een andere verdieping waar u met de trap heen gaat. Zo beweegt u niet alleen meer, maar leert u misschien ook wat nieuwe collega’s kennen. Eet u vaak op uw werkplek? Probeer dit dan zo veel mogelijk af te leren. Naast het feit dat u daardoor minder gemakkelijk beweegt, zult u ook minder aandacht hebben voor uw eten en snel geneigd zijn teveel of te snel te eten. Heeft u weinig tijd? Eet dan uw boterham terwijl u beweegt. Ga bijvoorbeeld tien minuten naar buiten.


Alle beetjes helpen 

Dat u achter uw laptop moeilijk kunt bewegen, is heel normaal. Maar alle kleine beetjes helpen. Loop bijvoorbeeld een stukje om als u even een collega opzoekt met een vraag, of haal uw koffie een verdieping hoger en neem dan de trap. Al die korte momenten van bewegen, tellen mee op een dag. Daarnaast kunt u voorstellen een aantal besprekingen al wandelend te voeren. Bijvoorbeeld wekelijkse meetings, waar geen presentatie of computer bij nodig is. Dat worden ook wel ‘weetings’ genoemd (walking meeting) Zo kunnen u en uw collega’s rustig praten en toch bewegen. 


Moedig elkaar aan

Meer bewegen wordt gemakkelijker wanneer u het samen doet. Maak er bijvoorbeeld een wedstrijdje van met collega’s. Wie zet de meeste stappen deze werkweek? Uw telefoon houdt dit vaak al bij voor u. Door samen te bewegen, kunt u elkaar herinneren aan de goede voornemens en wordt bewegen leuker. Als u met collega’s op vaste momenten beweegt, in de pauze of bij een bepaald moment in de vergadering, maakt u er samen een gezonde gewoonte van. Zo kunt u ‘s avonds nog steeds op de bank ploffen, maar heeft u wél meer bewogen.