Zo houdt u het vakantiegevoel langer vast

Terug aan het werk gaan na een periode van vrijheid kan altijd stress opleveren. Of u nu op vakantie bent geweest, een paar dagen vrij hebt genomen of weken niet aan werk hebt gedacht. Het kan zelfs zo zijn dat u meteen weer terug verlangt naar een periode zonder werk. Gelukkig zijn er een aantal slimme trucs om het vakantiegevoel lekker lang vast te houden. 
 

Laat u niet afschrikken door achterstallig werk

Die eerste werkdag nadat u vrij bent geweest, komt er vaak van alles op u af. Achterstallige klusjes, die collega die bepaalde werkzaamheden toch niet zo goed heeft overgenomen als u had gehoopt of een overvolle mailbox; het kan u allemaal stress geven. Houd in uw achterhoofd dat iedereen recht heeft op vakantie en u dus niet meteen alle ballen weer in de lucht hoeft te hebben. Geef ook bij uw collega’s aan dat u misschien wel terug bent, maar sommige dingen nog steeds wat langer kunnen duren. Daar zullen ze vast begrip voor hebben en zo kunt u weer rustig opstarten.
 

Houd uw vakantie in leven

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u tijdens werktijd uren foto’s zit te kijken van uw vakantie. Maar door een leuke foto op de achtergrond van uw telefoon te zetten, kan u wel af en toe denken aan de ontspanning die uw vakantie u gaf. Heeft u een leuke souvenir meegenomen? Ook die kan u misschien op uw bureau zetten. Kies voor dingen die u een ontspannen gevoel geven, zonder dat u uw concentratie helemaal verliest. 
 

Plan ontspanmomentjes in 

Deze is zowel thuis als op uw werk belangrijk; zorg dat u momenten hebt om te ontspannen. Op de werkvloer is dit natuurlijk uw pauze, maar u kunt meetings met een collega misschien ook lopend doen. Zo komt u even buiten en beweegt u, dat is goed voor je mentale ontspanning. Thuis kunt u natuurlijk lekker op de bank uw vakantieboek eens doorbladeren of dat gerecht koken dat u op vakantie zo lekker vond. Door deze momenten echt in de plannen in uw agenda, weet u zeker dat u er tijd voor maakt. 
 

Maak bewuste keuzes

Bent u net terug en heeft u toch weer last van stress? Ga dan eens na waar dat door komt. Heeft u te veel te doen op het werk? Of plant u privé eigenlijk ook te veel activiteiten in? U kunt hierover praten met vrienden of familie, maar vaak kan de HR afdeling van uw werkgever hier ook mee helpen. Ook als u uw werk eigenlijk niet zo leuk vind, kan dat stress opleveren. Maak dus bewuste keuzes, zowel op uw werk als privé,  wanneer u na uw vakantie toch snel weer last heeft van stress.