Tijjdens het inburgeren leert u Nederlands. En u leert meer over het leven in Nederland.
Als u verplicht moet inburgeren, krijgt u een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). U krijgt ook een uitnodiging van de gemeente voor een afspraak. Tijdens die afspraak onderzoekt de gemeente samen met u uw situatie en uw mogelijkheden. De gemeente maakt vervolgens een plan hoe u moet inburgeren. Dit heet het Plan inburgering en participatie (PIP). Hierin staat onder andere:
U moet binnen 3 jaar inburgeren. Staat u ingeschreven bij de gemeente? Dan moet u ook de participatieverklaring ondertekenen. Dit is een onderdeel van het inburgeren. U krijgt hierover bericht van de gemeente.
U kunt ook vrijwillig inburgeren.
Lees meer over inburgeren op de websites Inburgeren en Rijksoverheid - inburgeren.
Kijk voor informatie over het leren van Nederlands op de website Het begint met taal.
Bij Gilde Educatie kunt u een cursus Nederlands of een inburgeringscursus volgen. Ook bij Kusters Scholing & Training en Werkvloer Inburgering kunt u een inburgeringscursus volgen.
Meer informatie vindt u op de site van de gemeente.
In Venray zijn 3 scholen waar u een taalcursus kunt volgen. Kijk op de websites van Gilde Educatie, Kusters Scholing & Training of Werkvloer voor een taalcursus.
Een taalcoach helpt u oefenen met de Nederlandse taal.
Oefen uw spelling op de website Beter Spellen. Of kijk op de website Taal voor het Leven en ga op zoek naar een taalvrijwilliger zodat u beter leert lezen en schrijven.
Bibliotheek Venray organiseert ook regelmatig cursussen en activiteiten, zoals het Taalcafé. In het Taalcafé kunt u op een leuke manier samen de Nederlandse taal oefenen. Neem contact op met de bibliotheek voor meer informatie.
Bij EVA Vrouwencentrum worden ook verschillende cursussen georganiseerd voor vrouwen om de Nederlandse taal te leren.
Misschien kunt u uw diploma laten erkennen. Dan vindt u makkelijker werk of een vervolgopleiding. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.
Als vluchteling mag u een opleiding volgen. Dan is het makkelijker om een baan te vinden.
Studie en werk voor hoger opgeleide vluchtelingen
Misschien bent u niet tevreden over hoe u wordt geholpen. Of een product doet het niet goed. Dan kunt u een klacht indienen.
Komt u er zelf niet uit? Vraag een cliëntondersteuner om hulp. Cliëntondersteuning is gratis. De cliëntondersteuner bekijkt altijd wat voor u het beste is.
Kijk ook op de website van de Nationale Ombudsman voor meer informatie.