Te veel stress kan klachten geven. Zoals angsten of een depressie. Neem de tijd om te ontspannen. Ga regelmatig sporten en ga naar buiten. Bent u op zoek naar iemand om samen mee te sporten? Kijk op de websites van Sportpartner of Jouwbeweegmaatje.
Ontspan lichaam en geest met bijvoorbeeld zwemmen, yoga of tai chi. Kijk op de website Wijkactiviteiten Venray voor een yogastudio of tai-chivereniging in de buurt.
Een hoge werkdruk kan werkstress veroorzaken. Hierdoor kunt u psychische en lichamelijke klachten krijgen. Informatie over het voorkomen van een hoge werkdruk vindt u op de website Arboportaal.
Op de websites van MIND en Mentaal Vitaal staan tips en ontspanningsoefeningen. U vindt er ook behandelingen tegen stress.
Kijk ook eens op de website van Vincent van Gogh. Zij bieden verschillende cursussen om stress te voorkomen en te verminderen.
Heeft u meer hulp nodig? Uw huisarts kan u doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog. Of kijk op de website van de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten voor psychologen bij u in de buurt.
Bent u gespannen of somber door de coronacrisis? Kijk op de websites van de Rijksoverheid en het RIVM voor tips en waar u terecht kunt voor hulp.
Vul uw woonplaats in om een beweegmaatje te zoeken.
Psychische klachten zijn bijvoorbeeld een depressie, angsten of onzekerheid. Heeft u hier regelmatig last van? Praat erover met uw partner, familie of vrienden. Of ga naar uw huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar verdere hulp.
Bij MIND Korrelatie kunt u advies en hulp krijgen. Bel of kijk op de website. Informatie, tips en behandelingen vindt u ook op de websites van Psyfit, Mentaal Vitaal, Kleur je leven, Interapy en Hey, het is oké.
Is er iemand in uw omgeving met psychische klachten? Labyrint In Perspectief en Naasten in Kracht zijn er voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen. U kunt hier terecht voor informatie, hulp, online lotgenotencontact en gespreksgroepen. Kijk op de website.
Bent u gespannen of somber door de coronacrisis? Kijk op de websites van de Rijksoverheid en het RIVM voor tips en waar u terecht kunt voor hulp.
Wilt u (anoniem) met iemand praten over uw problemen? U kunt 24 uur per dag bellen of chatten met De Luisterlijn. Jongeren kunnen bellen of chattn met Alles oké?.
Meer informatie vindt u ook op de websites van Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid en Evie. Vincent van Gogh biedt ook cursussen. Kijk op de website voor het aanbod.
In Herstelhuis Venray kunnen mensen met psychische problemen maximaal 14 dagen verblijven. Zij kunnen hier tot rust komen en praten met deskundigen en lotgenoten.
Kijk voor meer organisaties bij u in de buurt op Zorgkaart Noord-Limburg.
Verbeter je mentale fitheid
Voor steun, advies, tips en online lotgenotencontact van familie en vrienden van mensen met psychische of psychiatrische problemen.
Supportlijn voor jongeren 18 - 24 jaar. Je kunt chatten of bellen, iedere dag tussen 14.00 en 22.00 uur.
Naasten in Kracht is een website voor familieleden en goede vrienden van mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Telefonisch bereikbaar: 12.00 tot 20.00 uur
Wilt u ook inzicht krijgen in welke zorgverleners actief zijn in Noord-Limburg? De zorgkaart van Noord-Limburg biedt dan uitkomst voor u. Het doel van de zorgkaart is om patiënten gerichter door te verwijzen, zodat patiënten de zorg krijgen die het beste aansluit op hun zorgvraag.
Als u met MIND Korrelatie wilt appen, voeg dan het nummer 06 13 86 38 03 toe aan de contacten van uw telefoon en start een gesprek. Bereikbaar: ma t/m vrij 09:00 - 18:00 uur.
Dag en nacht een luisterend oor
Soms zijn psychische problemen zo erg dat ze uw hele leven beheersen. U bent bijvoorbeeld erg in de war, erg angstig of u denkt aan zelfmoord. U heeft dan meteen hulp nodig.
Bel uw huisarts. ’s Avonds, ‘s nachts of in het weekend belt u de huisartsenpost. De huisarts kan de crisisdienst bellen om u te komen helpen.
U kunt ook bellen met een hulplijn. Denkt u aan zelfmoord? 113 Zelfmoordpreventie is dag en nacht bereikbaar voor hulp.
Voor jongeren is er de Crisishulp Jeugd Noord- en Midden-Limburg.
Ook de Luisterlijn biedt dag en nacht een luisterend oor via telefoon, e-mail of chat.
Meer hulporganisaties om mee te praten vindt u op de website van Hey het is oké.
Dag en nacht een luisterend oor
24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Omgaan met psychische klachten kan moeilijk zijn. Ook voor familie en vrienden.
Op de website Naasten Centraal vindt u informatie, advies en verhalen van anderen. U kunt ook bellen en mailen.
Op de website Naasten in Kracht kunt u uw verhaal delen met anderen. Hier vindt u ook tips voor familie en vrienden van mensen met psychische klachten.
Verward gedrag kan ontstaan door psychische klachten of dementie. Maakt u zich zorgen om iemand? Meld het bij het Meldpunt zorgwekkend gedrag.
Soms is iemand met verward gedrag een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving. Dan is er meteen hulp nodig. Bel de huisarts of de huisartsenpost voor hulp. Als de situatie levensbedreigend is, belt u 112.
Speciaal voor kinderen die iemand met pscychische klachten in hun omgeving hebben, zijn er de websites van Kopstoring en Mindmasters. Ze kunnen ook bellen met de Kindertelefoon.
Misschien is de cursus KOPP/KVO iets voor hen en hun ouders. Op de website van Vincent van Gogh vindt u meer informatie.
Denkt u dat uw kind psychische problemen heeft? Bel met het Schakelplein van de gemeente. Zij brengen u in contact met de jeugdconsulent. In een noodsituatie belt u met de Crisishulp Jeugd Noord- en Midden-Limburg.
Voelt u zich thuis niet veilig? Bel dan met Veilig Thuis. Op hun website vindt u nog meer informatie.
Bij De Kindertelefoon werken vrijwilligers, die aan kinderen en jongeren de mogelijkheid bieden om in vertrouwen te praten over een probleem. Kinderen krijgen advies, informatie en ondersteuning.
24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Voor steun, advies, tips en online lotgenotencontact van familie en vrienden van mensen met psychische of psychiatrische problemen.
Naasten in Kracht is een website voor familieleden en goede vrienden van mensen met een psychische kwetsbaarheid.