Mantelzorg

Mantelzorg is zorg voor zieke familieleden, vrienden of buren. Een mantelzorger verzorgt of helpt met dagelijkse activiteiten en krijgt daar niet voor betaald. Hier vindt u advies en hulp voor mantelzorgers.

Een mantelzorgwoning is extra woonruimte bij een gewoon huis. Die extra woonruimte is voor degene die zorg nodig heeft. De mantelzorger woont in het gewone huis. Het kan ook andersom. Dan woont de mantelzorger in de extra woonruimte. Het is mogelijk om een kant-en-klare mantelzorgwoning te laten plaatsen. U kunt ook een stuk aan de huidige woning bouwen. Of uw verbouwt uw garage. Kijk voor meer informatie op de websites van Mantelzorg.nl, Regelhulp en Kenniscentrum RIjkswaterstaat.

Wilt u een mantelzorgwoning bouwen? Dan moet u een principeverzoek indienen via de website van de gemeente. Ook heeft u een mantelzorgindicatie nodig. Een mantelzorgindicatie vraagt u bij het Schakelplein. U krijgt een mantelzorgindicatie als:

  • er al langere tijd, bijvoorbeeld langer dan 6 maanden, sprake is van steeds terugkomende niet-gebruikelijke zorg. Niet-gebruikelijke zorg is zorg die meer is dan af en toe een boodschap of een klusje doen voor iemand.
  • de zorg wordt geleverd door iemand uit uw sociale netwerk of een familielid. De persoon woont niet bij u in huis en hij of zij mag niet betaald worden door u.
  • u zonder deze zorg een beroep moet doen op professionele ondersteuning van bijvoorbeeld een thuiszorgorganisatie.

De mantelzorgwoning moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Informeer bij de gemeente naar de regels voor het bouwen van een mantelzorgwoning.

Houdt de mantelzorg op? Dan mag de mantelzorgwoning niet langer gebruikt worden als woning. U hoeft de woning niet af te breken, maar u moet bijvoorbeeld wel de keuken en badkamer weghalen.

Gemeente Venray - principeverzoek

Website
www.venray.nl/principeverzoek

Gemeente Venray - Schakelplein

Neemt u telefonisch contact op? Kies dan voor '1' in het menu.

Website
www.venray.nl
E-mailadres
schakelplein@venray.nl
Telefoonnummer
0478 52 33 33

Kenniscentrum Rijkswaterstaat - Mantelzorgwoningen

Website
www.infomil.nl/mantelzorgwoningen

MantelzorgNL - mantelzorgwoning

Website
www.mantelzorg.nl/mantelzorgwoning

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Op de website van MantelzorgNL staat veel informatie over mantelzorg. U kunt MantelzorgNL ook bellen als u vragen heeft of uw verhaal kwijt wilt.

Elke mantelzorger heeft een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Meer informatie hierover leest u op de website van MantelzorgNL.

Bent u op zoek naar informatie en advies voor mantelzorgers van mensen met dementie? Kijk dan op de websites DementieOnline of Dementie.nl.

MantelzorgNL

Website
www.mantelzorg.nl
E-mailadres
mantelzorglijn@mantelzorg.nl
Telefoonnummer
030 760 60 55

DementieOnline

Website
www.dementieonline.nl

Dementie.nl

Website
dementie.nl

MantelzorgNL - aansprakelijkheidsverzekering

Website
www.mantelzorg.nl/verzekeringen
E-mailadres
mantelzorglijn@mantelzorg.nl
Telefoonnummer
030 760 60 55 (€ 0,10 per minuut)

Vraag hulp aan familie, vrienden of een vrijwilliger. Er zijn gratis apps die helpen de zorg met elkaar af te stemmen. Bijvoorbeeld Hello 24/7. Dit is een gedeelde agenda waarmee u samen de zorg regelt.

Of maak gebruik van respijtzorg. Bij respijtzorg neemt iemand de mantelzorg tijdelijk van u over. Respijtzorg kan af en toe of op vaste momenten. Er zijn verschillende vormen:

  • iemand kan bij de persoon voor wie u zorgt langskomen
  • de persoon die u verzorgt kan naar een dagbesteding of logeeradres

Uw vervanger kan een vrijwilliger of een professional zijn. Dat hangt af van de zorg die nodig is. Misschien komt u in aanmerking voor hulp van Handen-in-Huis. Kijk op de website hoe dat werkt. Wilt u professionele zorg voor de persoon voor wie u zorgt? Vraag dan respijtzorg aan bij de gemeente. U kunt ook altijd terecht bij uw huisarts.

 Of kijk op de website van de zorgkantoren.

Neem contact op met het Steunpunt Mantelzorg Venray. U kunt voor respijtzorg onder andere terecht bij Logeerhuis Kapstok. Ook op de site van Proteion vindt u meer informatie.

Of kijk op de website van Saar aan huis voor aanvullende mantelzorg.

Gaat het om de laatste fase van het leven? Dan kunt u ook terecht bij VPTZ.

Zorgkantoren

Overzicht van zorgkantoren.

Website
www.zn.nl/zorgkantoren

Steunpunt Mantelzorg Venray

Bel met het Steunpunt Mantelzorg via de mantelzorglijn. Bereikbaar van ma t/m do tussen 9.00 en 17.00 uur, vrijdag 9.00 - 12.00 uur.

Bezoekadres
Leunseweg 51
5802 CG Venray
Website
www.nl-nl.facebook.com/steunpuntmantelzorgvenray
E-mailadres
mantelzorg@venray.nl
Telefoonnummer
0478 51 73 90

Logeerhuis Kapstok

Bezoekadres
Bergweg 300
5801 EG Venray
Website
www.logeerhuiskapstok.nl
E-mailadres
info@logeerhuiskapstok.nl
Telefoonnummer
0478 78 25 55

VPTZ Noordelijk Noord-Limburg

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg - Noordelijk Noord-Limburg (VPTZ-NNL)

Motto van de VPTZ is ‘niemand hoeft alleen te zijn in de laatste fase van het leven’.

VPTZ ontlast mantelzorgers in de zorg voor een naaste in de laatste levensfase door het bieden van gratis ondersteuning in de vorm van waken (overdag en/of in de nacht) in de regio Venray, Horst aan de Maas, Bergen en Gennep. De hulp wordt geboden door hiervoor opgeleide vrijwilligers. VPTZ-NNL zoekt voortdurend nieuwe vrijwilligers voor haar dienstverlening. VPTZ NNL is aangesloten bij de landelijke koepel.

Postadres
Hoenderstraat 95 E
Website
www.vptznoordlimburg.nl
E-mailadres
info@vptznoordlimburg.nl
Telefoonnummer
06 55 79 02 71

Proteion - vrijwilligerszorg

Bezoekadres
5802 BL
Website
www.proteion.nl/vrijwilligers/vrijwilliger/in-de-thuissituatie
E-mailadres
welzijn@proteion.nl
Telefoonnummer
0475 45 30 33

Saar aan huis

Saar aan Huis is een organisatie voor aanvullende mantelzorg. Niet alleen voor ouderen maar voor iedereen die thuis ondersteuning nodig heeft, regelen wij gemotiveerde zorgverleners: Saars.

Saar aan Huis biedt structurele hulp waarbij de hulpbehoevende alle zorg krijgt die nodig is, en voor de mantelzorger de balans tussen gezin, werk en zorgtaken weer terugkeert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: het bereiden van maaltijden, lichte huishoudelijke klussen, houden van gezelschap, samen erop gaan of het verlenen van persoonlijke hulp. Hiermee neemt Saar aan Huis enkele zorgtaken bij de mantelzorger weg en kan de balans weer terugkeren.

Bezoekadres
Agrobaan 9
5813 EB Ysselsteyn
Website
www.saaraanhuis.nl/venray
E-mailadres
claudia.keijsers@saaraanhuis.nl
Telefoonnummer
06 86 85 15 05

Handen in Huis

Telefonisch bereikbaar: ma t/m do 08.30 - 16.30 uur, vrijdag 09.00 - 14.00 uur.

Website
www.handeninhuis.nl
E-mailadres
info@handeninhuis.nl
Telefoonnummer
030 659 09 70

Hello 24/7

Website
www.hello247.nl

De mantelzorgwaardering is een cadeautje van de gemeente aan een mantelzorger. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een kortingsbon, praktische ondersteuning of een geldbedrag. Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden.

Voor informatie kunt u terecht bij het Steunpunt Mantelzorg.

Gemeente Venray - mantelzorgwaardering

Website
www.venray.nl/mantelzorgwaardering

Steunpunt Mantelzorg Venray

Bel met het Steunpunt Mantelzorg via de mantelzorglijn. Bereikbaar van ma t/m do tussen 9.00 en 17.00 uur, vrijdag 9.00 - 12.00 uur.

Bezoekadres
Leunseweg 51
5802 CG Venray
Website
www.nl-nl.facebook.com/steunpuntmantelzorgvenray
E-mailadres
mantelzorg@venray.nl
Telefoonnummer
0478 51 73 90