Ik wil meer weten over mantelzorgwoningen

Een mantelzorgwoning is extra woonruimte bij een gewoon huis. Die extra woonruimte is voor degene die zorg nodig heeft. De mantelzorger woont in het gewone huis. Het kan ook andersom. Dan woont de mantelzorger in de extra woonruimte. Het is mogelijk om een kant-en-klare mantelzorgwoning te laten plaatsen. U kunt ook een stuk aan de huidige woning bouwen. Of uw verbouwt uw garage. Kijk voor meer informatie op de websites van Mantelzorg.nl, Regelhulp en Kenniscentrum RIjkswaterstaat.

Wilt u een mantelzorgwoning bouwen? Dan moet u een principeverzoek indienen via de website van de gemeente. Ook heeft u een mantelzorgindicatie nodig. Een mantelzorgindicatie vraagt u bij het Schakelplein. U krijgt een mantelzorgindicatie als:

  • er al langere tijd, bijvoorbeeld langer dan 6 maanden, sprake is van steeds terugkomende niet-gebruikelijke zorg. Niet-gebruikelijke zorg is zorg die meer is dan af en toe een boodschap of een klusje doen voor iemand.
  • de zorg wordt geleverd door iemand uit uw sociale netwerk of een familielid. De persoon woont niet bij u in huis en hij of zij mag niet betaald worden door u.
  • u zonder deze zorg een beroep moet doen op professionele ondersteuning van bijvoorbeeld een thuiszorgorganisatie.

De mantelzorgwoning moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Informeer bij de gemeente naar de regels voor het bouwen van een mantelzorgwoning.

Houdt de mantelzorg op? Dan mag de mantelzorgwoning niet langer gebruikt worden als woning. U hoeft de woning niet af te breken, maar u moet bijvoorbeeld wel de keuken en badkamer weghalen.

Gemeente Venray - principeverzoek

Website
www.venray.nl/principeverzoek

Gemeente Venray - Schakelplein

Neemt u telefonisch contact op? Kies dan voor '1' in het menu.

Website
www.venray.nl
E-mailadres
schakelplein@venray.nl
Telefoonnummer
0478 52 33 33

Kenniscentrum Rijkswaterstaat - Mantelzorgwoningen

Website
www.infomil.nl/mantelzorgwoningen

MantelzorgNL - mantelzorgwoning

Website
www.mantelzorg.nl/mantelzorgwoning